Wysłany: 2009-11-02, 20:53 wyniki GP Abu Dhabi; końcowa klasyfikacja generalna 2009
Wyniki typowania GP Abu Dhabi 2009 (ZEA):
1. grzechotniczek - 2
2. mgr Sajmenos - 1
... stalo - 1
Ostatnie typowanie niewiele zmieniło w klasyfikacji generalnej. Stalo i mgr Sajmenos zdobyli po 1 pkt - tylko za Vettela. Zwycięstwo młodego Niemca trafił grzechotniczek, ale była to jego jedyna zdobycz punktowa, więc w sumie wszyscy osiągnęli słaby wynik.
Udało mi się wygrać, ale stalo bardzo naciskał i w końcówce sezonu zmniejszył stratę, by w ostatnim GP podać takie same typy jak Ja. Szkoda, że pozostali uczestnicy nie brali udziału w typowaniu wszystkich GP. W ten sposób o zwycięstwo praktycznie walczyłem tylko Ja i Stalo. Grzechotniczek uzyskał najlepszą średnią. Dziękuję wszystkim za wspólną zabawę.
_________________ Pekin 2008 - Polska: 3 złote, 6 srebrnych, 1 brązowy
Robert Kubica 2008: 1 x pierwszy, 3 x drugi, 3 x trzeci
Berlin 2009 - Polska: 2 złote, 4 srebrne, 2 brązowe (najlepsze w historii)
Vancouver 2010 - Polska: 1 złoty, 3 srebrne, 2 brązowe (najlepsze w historii)
Njangu "Nie wchodź w mój temat, bo Cię zniszcze!"
Wysłany: 2010-03-11, 15:33 rozpoczęcie sezonu 2010 w Lidze Typerów F1
Zachęcam do wzięcia udziału w Lidze Typerów Formuły 1 większej ilości osób. W tamtym roku było nas tylko 5, z tego tylko 2 osoby brały udział regularnie. Namawiam do systematycznego brania udziału w zabawie, gdyż obowiązuje zasada, że wygrywa ten, kto zdobędzie największą liczbę punktów.
Kto zamierza bawić się w 2010 roku? Stalo zadeklarował kiedyś, że bierze udział we wszystkich typowaniach. A pozostali?
Czy chcecie, aby system punktacji z 2009 roku pozostał, czy wprowadzamy nowy? Ja proponuję nowy system, który opiera się na punktacji wprowadzonej do rzeczywistych zawodów F1. Jeśli typujemy danego zawodnika na 1 miejscu, a on faktycznie wygra wyścig, wtedy dostajemy za niego 25 pkt, jeśli zajmie drugie miejsce (nasz typ różni się o jedno miejsce) wtedy dostajemy za niego 18 pkt; jeśli zajmie 3 miejsce, wtedy otrzymujemy za niego 15 pkt itd...aż do różnicy pomiędzy 1 a 10 miejscem - wtedy otrzymujemy za typ 1 pkt. Premiowane jest trafianie kierowców na właściwych pozycjach. Dużo punktów do zdobycia, więcej liczenia. Typowałoby się pierwszą 10-tkę każdego wyścigu.
Ja będę brał udział na pewno, tylko stare zasady mi bardziej odpowiadały no i dały dużo emocji w końcówce. Nie wiem czy jest sens je tak mocno zmieniać skoro tamte, moim zdaniem, były dobre. Mi te nowe zasady nie sprawią problemu, mimo że trzeba będzie więcej "siedzieć" w temacie(co nie których może to odstraszyć)
Niech wypowiedzą się też inni co do systemu punktacji.
Wysłany: 2010-03-11, 22:30 przykład typowania 1 z GP - punktacja
Stalo w poprzednim roku często mieliśmy po wyścigu wyniki typu wszyscy po 1 punkcie. Teraz dzięki większej liczby punktów do zdobycia, będzie ciekawiej, a klasyfikacja może zmieniać się z wyścigu na wyścig. Ale zdecydujemy wg woli większości.
Może przedstawię przykładowe typowanie 1 z wyścigów:
Rezultat wyścigu:
1. Lewis Hamilton
2. Michael Schumacher
3. Fernando Alonso
4. Felipe Massa
5. Sebastian Vettel
6. Mark Webber
7. Robert Kubica
8. Jenson Button
9. Nico Rosberg
10. Kamui Kobayashi
Typowanie jednego z użytkowników:
1. Fernando Alonso -- 15 pkt (różnica 2 pozycji)
2. Michael Schumacher -- 25 pkt (trafienie właściwego miejsca)
3. Jenson Button -- 8 pkt (różnica 5 pozycji)
4. Lewis Hamilton -- 12 pkt (różnica 3 pozycji)
5. Mark Webber -- 18 pkt (różnica 1 pozycji)
6. Sebastian Vettel -- 18 pkt (różnica 1 pozycji)
7. Robert Kubica -- 25 pkt (trafienie właściwego miejsca)
8. Bruno Senna -- 0 pkt (nie było go w 10-tce; jeśli nie ma do kierowcy wśród 10 najlepszych, to nieważne jakie miejsce zajął)
9. Kamui Kobayashi -- 18 pkt (różnica 1 pozycji)
10. Felipe Massa -- 6 pkt (różnica 6 pozycji)
Punktacja: trafienie właściwego miejsca typowanego zawodnika - 25 pkt, różnica 1 miejsca - 18 pkt, różnica 2 miejsc - 15 pkt, różnica 3 miejsc - 12 pkt, różnica 4 miejsc - 10 pkt, różnica 5 miejsc - 8 pkt, różnica 6 miejsc - 6 pkt, różnica 7 miejsc - 4 pkt, różnica 8 miejsc - 2 pkt, różnica 9 miejsc - 1 pkt.
Młody w zasadzie akceptuje. Stalo jest sceptycznie nastawiony. A jak pozostali? Ajaxjax, grzechotniczek i Dado??
Wystarczy Leski, że po sobotnich kwalifikacjach do godz. 13:00 w niedzielę podasz swoję 10-tkę GP Bahrajnu.
Wysłany: 2010-03-13, 00:59 informacja dla uczestników - przykład - 10-tka, FL i Out
Przeprowadzamy typowanie pierwszego GP w sezonie 2010. W przyszłym tygodniu postaram się napisać regulamin by wszystkie zasady były znane. Wstępnie pokazałem system punktacji i użytkownicy, którzy wezmą udział, są w większości zorientowani.
Tak wygląda przykładowe typowanie:
GP Bahrajnu:
1. Imię i nazwisko lub samo nazwisko kierowcy
2. j.w.
3. j.w.
4. j.w.
5. j.w.
6. j.w.
7. j.w.
8. j.w.
9. j.w.
10. j.w.
FL: imię i nazwisko jednego kierowcy (FL to jest najszybsze okrążenie w wyścigu; typujemy, kto uzyska najlepszy czas jednego okrążenia podczas wyścigu)
Out: imię i nazwisko jednego kierowcy (typujemy, kto nie ukończy wyścigu z powodu np. awarii lub wypadku)
Kwalifikacje GP Bahrajnu 2010 odbędą się w sobotę o 12:00, wyścig w niedzielę o 13:00.
Oczywiście tutaj w temacie. Priv jest do wykorzystania np. w sytuacji kiedy decydują się losy klasyfikacji generalnej i dwie lub więcej osób ma szansę na wygraną. Wtedy wysyła się do osoby trzeciej swoje typy i ona podaje je na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum