Wysłany: 2010-03-11, 17:26
Wyjaśnił to sp w swoim poście :
" Witam.
Mentos,jesteś niesamowicie szybki.Ja wspomniałem o "beczce śmierci" a Ty pokazujesz.Nad murem więzienia jest brezentowe przykrycie tej "beczki" .
Jest tam jeszcze 1 mały szczegół,ale.............. "
_________________ "Niewiele jest rzeczy, które wyrządziły światu tyle szkód, co przekonanie różnych jednostek czy grup, że tylko oni są wyłącznymi posiadaczami prawdy." I. Berlin
Mam pytanie,czy ten chłopczyk z kołnierzykiem marynarskim to SLICZNY MENTOSIK ??.
Czytałem historię Polonii Bystrzyca i nic tam nie piszę o Sparcie Bystrzyca.
W 50-tych latach chodziłem na mecze Sparta Bystrzyca-inne b klasowe drużyny.
Magazyn spożywczy ma szyld P.C.H-Państwowa Centrala Handlu.Pociąg pospieszny przyjeżdżał do Bystrzycy około godz. 3:20-3:40.
Ostatnich niemieckich mieszkańców Bystrzycy odprowadzaliśmy na pociąg do Międzylesia po 57-tym roku.
Tam wsiadali do pospiesznego jechali do Warszawy a z Warszawy do NRF-tak się wtedy nazywały Niemcy zachodnie.Odprowadzałem Heńka Kremera kolegę od nożnej i palanta.Odjeżdżał z mamą,braćmi,siostrami do ojca.
Zyczę dobrej nocy .
Osoby na zdjęciu nie są mi znane ,możliwe że tatpitak ma racje ,trochę tych fotek przez mój skaner się przewinęło szczerze nie pamiętam od kogo je dostałem
sp wspominasz że w latach 50-tych chodziłeś na mecze SPARTY – czy pamiętasz takie wydarzenie
CC_final.jpg
Plik ściągnięto 563 raz(y) 192.43 KB
BB_final.jpg
Plik ściągnięto 563 raz(y) 110.11 KB
DD_final.jpg
Plik ściągnięto 563 raz(y) 90.65 KB
_________________ Ludzie którzy piją są dla mnie niczym..... Niczym bracia
Jeden dzień byłem nieobecny a tu takie rewelacje.Wszystkiego się mogłem spodziewać,ale nie to,że będę mógł oglądnąć zawodników Sparty Bystrzyca tak patrzyłem patrzyłem i przypomniały mi się Ich nazwiska i pozycje na których grali.Wtedy grano systemem M-W,1+3+2+5.Na ostatnim zdjęciu od lewej stoją:
Gerard Skiba-środkowy napastnik (kapitan),bramkarz Wyciślok ,Wołk-stoper (z Lądka),Chorążyczewski-prawy obrońca,Sołtysik-lewy obrońca (zmarł tragicznie-zatruł się CO2),Edi Skiba pół lewo skrzydłowy ,Redmer-pomoc.Dąbrowski"ARAB"-pomoc,Franek Szczepański-bardzo szybki lewo-skrzydłowy,Jurkiewicz-pół prawo skrzydłowy,Stasiu Winczakiewicz-prawe skrzydło bardzo szybki drybler i rezerwowy bramkarz Adam Dąbrowski.
Na zdjęciu nr.2 obok Adama Dąbrowskiego stoi bardzo zasłużony działacz Sparty Pan Broda. Obok Chorążyczewskiego stoi Pan Wiśniak (chyba był dyrektorem w "skrzynkarni"natomiast w dolnym rzędzie w berecie jest Pan trener Knap.
Awans w 58-ósmym roku do A klasy był dużym sukcesem bystrzyckiej piłki przyjeżdżały wtedy drużyny Slęży i Lotnika Wrocław,Pogoni Oleśnica i Oleśniczanki,Polonii Swidnica i orła Ząbkowice oraz innych zespołów.
W Bystrzycy był jeszcze jeden wielki talent,nazywał się Burgielski,w Sparcie się na nim nie poznali i grał w Nysie Kłodzko-3 liga,był jej najlepszym strzelcem na zakończenie swojej kariery wrócił do Bystrzycy ale był to Jego łabędzi śpiew.
Na meczu o który pytasz nie byłem,były wakacje i chyba gdzieś wyjechałem.
W tamtych latach na wiosnę do Międzygórza przyjeżdżały zespoły na obozy kondycyjne.
Wtedy widziałem Legię z Szymkowiakiem w bramce,Brychcym i resztą,Lechię Gdańsk na stoperze grał reprezentant Polski Korynt (wojsko odrabiał w Legii).
Jednak największym wydarzeniem był w 58 roku występ Ruchu Chorzów z Wyrobkiem w bramce oraz grali tam:Polok,Pieda,Suszczyk,Siekiera (na stoperze).Wystąpił też wtedy Bohater Narodowy GERARD CIEśLIK,było to po meczu z ZSRR.Jak wiadomo Pan Gerard strzelił Jaszynowi 2 bramki i Polska wygrała 2:1.
Ruch wygrał wtedy 7:5 a kibice bili brawo i skandowali cały czas Gerard,Gerard,Gerard........
Z tyłu za bramką widać drewniany barak były to pomieszczenia klubowe Sparty.
Mentos:Tobie należy się tytuł: HONOROWY MIESZKANIEC BYSTRZYCY,może czytelnicy tego tematu ufundują Ci jakąś tablice pamiątkową,o pomniku pomyślimy później.
Myślę że warto powspominać stare dobre czasy. Cieszy mnie, że chociaż w małym stopniu mogłem się przyczynić do tego zdjęciami które zamieszczam na forum , a i z honorami dajmy spokój znam bardziej zasłużonych dla tego miasta
_________________ Ludzie którzy piją są dla mnie niczym..... Niczym bracia
Wysłany: 2010-03-12, 23:17
sp napisał/a:
Mentos:Tobie należy się tytuł: HONOROWY MIESZKANIEC BYSTRZYCY,może czytelnicy tego tematu ufundują Ci jakąś tablice pamiątkową,o pomniku pomyślimy później.
Jeszcze raz dzięki i Pozdrawiam.
Pomniki stawia się raczej pośmiertnie .... , a ja życzę mentosowi stu lat życia , a może i więcej
_________________ "Niewiele jest rzeczy, które wyrządziły światu tyle szkód, co przekonanie różnych jednostek czy grup, że tylko oni są wyłącznymi posiadaczami prawdy." I. Berlin
Przyznaję;w piątek trochę przelukrowałem.To z powodu emocji,bo trudno bez nich oglądać zdjęcia mające ponad 50 lat,będąc wtedy 11-13 letnim chłopcem.
Ja napisałem o Sparcie,a tu Mentos pokazuje zdjęcia i jeszcze na dodatek ten artykuł z gazety.
W moim wieku spokojnie tego nie da się oglądać.
Jak teraz napisze,że na stadionie po lewej stronie (patrząc na "Zapałczarnię") była drewniana trybuna z drewnianą wysoką ścianą to jestem przekonany,że Mentos pokaże 1-majową zbiórkę
przed pochodem z ówczesnymi vipami na tej trybunie.
Zawsze ze stadionu szedł 1-majowy pochód.
Wysłany: 2010-03-14, 15:57
sp napisał/a:
Ulica Kolejowa.
To zdjęcie było robione z 3 ? z balkonu ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum